Het werk van Jan verloopt erg voorspoedig!

Woensdag 21 oktober 2020

Evenals in Nederland heeft de herfst hier zijn intrede gedaan. Eerlijk gezegd is de overgang hier wat minder merkbaar dan in Nederland. Het verschil tussen zomer en herfst is hier niet zo heel erg groot. Het regent iets meer en de dagen om zonder jas buiten te lopen zijn minder. Buiten koffie drinken is nu helemaal verleden tijd. We brengen een groot deel van de werkweek door met het binnenhalen en het verhangen van de was. De weersvooruitzichten zijn hier minder betrouwbaar dan…ehm…Nou ja, het lijkt wel politiek. Er wordt een mooie dag verwacht. ’s Ochtends is de lucht stralend blauw, de zon schijnt uitbundig. Het ziet er goed uit om wat bedden te verschonen. Even later hangen alle waslijnen buiten vol, in de zon. Windje erbij… Perfect droogweertje. In de verte hangen echter donkere wolken. Ze komen snel dichterbij. Ik ben alert en bij de eerste druppels haal ik de was weer van de lijn. Een uurtje later en een flinke bui verder wordt het weer stralend weer. Hup, weer naar buiten met de was. Heerlijk, wat zal het zo lekker drogen in de zon. Na een half uurtje kijk ik naar buiten en zie donkere wolken hangen in de verte. Even in de gaten houden. En ja hoor, na een paar minuten vallen de eerste druppels. Weer naar binnen met die lakens. Ze zijn al iets droger geworden. Binnen wordt alles uitgespreid over trapleuningen, stoelen, tafels…Een half uurtje later is de bui over. Geen wolkje aan de lucht te zien. De zon schijnt… Daar gaan we weer. Dat was vast de laatste bui van vandaag, want volgens het weerbericht zou het droog zijn. Even later wappert alles weer vrolijk in de wind. Zonnetje erop… Een uurtje nog en dan kan het zo weer op de bedden. Als ik even later naar de schuur loop, zie ik in de verte weer wolken hangen. Hmmm… Het lijkt erop dat het hier nét langsheen gaat. Even afwachten nog maar. En binnen is er weer genoeg wat de aandacht opeist. Ik vergeet de wolken. En ook de was… Dan kijk ik door het keukenraam naar buiten en zie ik de regen met bakken naar beneden komen. En toen waren we weer terug bij af. Na een paar van deze ervaringen leek het Jan beter om wat waslijnen op te hangen in de schuur. Als het 3 dagen hangt, is het ook droog. Da’s lang. Maar het scheelt wel veel werk. Tja, het is herfst hé? En we zijn in Schotland… Kort geleden liep ik over het strand met Mary (de zondagsschooljuf hier in de kerk) en onze kinderen. Ze zei: “Als je weg wilt en het regent, kun je je jas aan gaan trekken. Tegen de tijd dat je hem aan hebt is het wel droog. Als je wacht met je jas aantrekken tot het droog is, dan regent het alweer tegen de tijd dat je hem aan hebt”. Ik heb daar niks aan toe te voegen.

De trailer! Hij heeft 3 weken in de tuin gestaan, maar zaterdag is hij verhuist. De grond bij de school is in de afgelopen dagen vlak gemaakt. Beton gestort, stenen erover… Het is een erg zwaar ding, dus het verhuizen moest voorzichtig gebeuren. Gelukkig ging alles voorspoedig. Maandag is het elektrisch aangesloten en er is nu ook Wifi. Vandaag wordt er nog een opstap gemaakt, zodat de hoogte van 70 cm overbrugt wordt. Een mooie start straks na de vakantie. Een eigen ruimte om les te geven is wel erg fijn. En dan nu nog een mooie plek naast de school. Het werk van Jan verloopt erg voorspoedig. Vanwege de Covid worden niet alle vakken gegeven. Jan geeft nu Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde, Geschiedenis, Aardrijkskunde en Biologie. Nederlands, Frans en Duits doen de meiden zelfstandig met begeleiding van 1 van ons. Vakken als gym, muziek, handvaardigheid of techniek worden nu niet gegeven. Jan probeert deze zoveel mogelijk in de bestaande lessen te verwerken. Bij biologie kun je makkelijk een buitenopdracht plannen. Eerst een eind lopen of rennen voor je op de plaats van bestemming bent. Heb je gym en bio te pakken. Of het maken van een collage over de kringloop: bio en handvaardigheid. Of een beachpainting-opdracht (kunst), schelpen zoeken op het strand en op internet opzoeken welke dieren erin leefden, waar ze leefden enz. Of er wordt wat getimmerd van houtresten die hier liggen van de nieuw gebouwde schuur (techniek). Alleen theorievakken doen is voor de meiden ook wel pittig/saai, dus wat afwisseling is voor iedereen wel fijn. Maandag t/m donderdag is er school. Op vrijdag doen de meiden hun zelfstandige vakken, terwijl Jan zijn lesvoorbereiding kan doen.

De afgelopen dagen hebben we vrijwel onafgebroken regen gehad. Voor de kinderen is het wel lastig om zich te vermaken. Ze zijn erg op elkaar aangewezen en gelukkig gaat dat best goed. Maar na een paar dagen binnenspelen, worden de lontjes wel korter. We hebben een Nintendo die erg in trek is. Als ze een half uur gestept of gelopen hebben mogen ze 20 minuten op de Nintendo. Hebben ze gelijk een frisse neus gehaald en lekker even buiten bezig. Ik vind het soms wel lastig dat ze zich zo vervelen. Binnen met vriendjes spelen is hier niet aan de orde. Vanwege Covid is het niet toegestaan en, zoals ik al in een eerdere blog schreef, het is ook niet gebruikelijk om met vriendjes af te spreken. Het is ook niet zo praktisch met die afstanden. En alleen computeren, Nintendo en mobiel is absoluut geen goede tijdsbesteding. Ze worden er ook erg lamlendig van. Gelukkig was de eerste vakantieweek een stuk droger en hebben we een paar mooie dagen buiten doorgebracht. Er is een gezin in de kerk, waarmee we wat meer contact hebben. Zij hebben een klein bootje en boden aan, dat we dat bootje mogen gebruiken wanneer we maar willen. Het is een 6-persoonsbootje en Jan is met de 4 oudsten een hele dag wezen varen in The Minch. Het was prachtig! De kinderen genoten volop. Ze hebben een emmer vol makrelen gevangen, zeehonden gezien, allerlei soorten vogels en zelfs nog 20 minuten tussen de dolfijnen gevaren. Wat een ervaring. Uiteraard wilde ik ze ook wel zien, maar helaas, toen ik een paar dagen later ook meeging, was er geen dolfijn te bekennen. Maar wat prachtig om de kust van het eiland van een andere kant te bekijken.

En nu is het de laatste vakantiedag. Morgen begint de school weer. De kinderen kijken er wel naar uit om weer naar school te gaan. En zo gaan we de nieuwe en laatste schoolperiode van dit jaar in.