‘Voor het eerst in de geschiedenis van de school hebben we een klaslokaal van onszelf!’

Met grote dank aan alle sponsors die vanuit Nederland hun steentje hebben bijgedragen door aan de Stichting te doneren!

Blog familie Murre

Vrijdag 18 september 2020

Het is weer tijd om een blog te typen. Ik loop naar de keuken. Daar in de achterste kast ligt mijn laptop. Ik struikel over een schooltas, stap over 3 volle wasmanden heen en schuif een bureaustoel aan de kant. De keuken is in gebruik als klaslokaal. Het is er vol. Ik ben er niet gewenst. Met de laptop loop ik terug naar de kamer, waar kleine Niels lekker aan het spelen is. In 1 van de grote leunstoelen laat ik me wegzakken. Met de laptop op schoot en de muis op de stoelleuning wacht ik. Terwijl er een blauw Word-scherm tevoorschijn komt, schurkt Niels zich met een Bobbi-boekje naast me in de stoel. Wanneer de eerste woorden op het scherm verschijnen, ontdekt Niels de muis. Daarna het toetsenbord. Vreemde tekens en foutmeldingen komen tevoorschijn op het beeldscherm. Ik zet hem op de grond, waar hij losbarst in een luidkeels protest.

Zo ging dat hier tot voor kort. Uiteraard de ene keer beter dan de andere keer, maar van 8:30-15:00 uur was de keuken bezet en moest ik uitwijken naar de kamer of een andere ruimte. In de ochtenden volgde Hannah de laatste tijd de lessen van het 2e jaar voortgezet onderwijs thuis, waarbij ik de aansturing deed. En ’s middag dus de secundairies in de keuken. Jan moest hard werken aan de ontwikkeling van zijn lessen, 6 verschillende vakken, in het Engels. Erg leuk om te doen, maar al met al een hele kluif. En nu: gelukkig, dit is verleden tijd!

Ruim een week geleden kwam het bericht dat er contact was met de verkoper van een trailer. De trailer was geschikt om te gebruiken als klaslokaal, maar moest worden opgehaald in Noord-Ierland. De koop werd gesloten. Met grote dank aan alle sponsors die vanuit Nederland hun steentje hebben bijgedragen door aan de Stichting te doneren. Het is een echte mijlpaal in de geschiedenis van het schooltje. Een ouder zei: “Dit geeft echt een enorme boost. Voor het eerst in de geschiedenis van de school hebben we een klaslokaal van onszelf. We hebben altijd gebouwtjes moeten huren, nooit was iets echt van ons. Nu hebben we een eigen klaslokaal. Providence: God voorziet!” Het geeft hun een drive om nu ook serieus op zoek te gaan naar een stukje grond. Het is de wens om behalve secundair onderwijs, ook een peuterspeelzaal op te starten. Het is hier de gewoonte om kleine kinderen naar een peuterspeelzaal/opvang te sturen. Deze zijn allemaal verbonden met een school. De school waar de kinderen naar de opvang gaan, wordt eigenlijk altijd automatisch ook de school waar de kinderen aangemeld worden als ze leerplichtig zijn. Dus dan voelt u het al: Heeft een school geen opvang, dan is de groei onderaf minimaal. Meestal zijn het dan kinderen van ouders die ook al oudere kinderen op de Providence School hebben (gehad). Nieuwe families komen er eigenlijk niet bij. Een peuterspeelzaal is dus van essentieel belang in het voortbestaan van de school. Hopelijk kan dat in de nabije toekomst gerealiseerd worden!

De 3 meiden van het Voortgezet Onderwijs zijn druk bezig geweest met opruimen en schoonmaken. Wat een troep lag erin. Maar na een middag hard werken was alles ongeveer schoon en aan de kant. Donderdag hebben ze de eerste lesdag gehad in de trailer. Het was gewoon even wennen aan een leeg huis. Maar voor Jan heel fijn om een eigen werkplek te hebben. Je kunt al je boeken, schriften en lesmaterialen laten liggen. Niet meer van de ene locatie naar de andere te slepen. En voor de meiden is het ook fijn om op 1 plek te werken. De morgens ligt de nadruk op leren en theorie. Na het middageten wordt dat afgerond en blijft er vaak nog wel een half uurtje over om wat praktijk te doen. Meestal houdt dat in dat de meiden een buitenopdracht gaan doen. Na een dag zitten en leren is dat wel een verademing voor hen. Nu nog hopen dat er een mooi lapje grond gevonden wordt, niet al te duur, centraal gelegen, om daar een eigen schoolgebouwtje op te kunnen zetten. Compleet met een peuterspeelzaal, 7 jaren lager onderwijs en 2 jaren voortgezet onderwijs. Dat is de droom voor de toekomst.

Het nieuwe lokaal voor de klas van Jan